ΚΑΦΑΟ ή KV, τι είναι;

Οι περισσότεροι κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, έχοντας πλέον σύνδεση στο διαδίκτυο ή σταθερή τηλεφωνία στο σπίτι τους, θα έχουν ακούσει πολλές φορές από τους  τεχνικούς τηλεπικοινωνιών τη λέξη ΚΑΦΑΟ (ή KV όπως αναγράφουν τη λέξη αρκετές φορές).
Τι είναι όμως το περίφημο ΚΑΦΑΟ και από που βγήκε η λέξη;
Ας πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή. ΚΑΦΑΟ έχουμε δει όλοι μας, μιας και το έχουμε αρκετά κοντά στο σπίτι μας αλλά και γιατί υπάρχουν χιλιάδες ΚΑΦΑΟ σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν ενδιάμεσο κατανεμητή καλωδίων από το κέντρο του ΟΤΕ της περιοχής μας, μέχρι το σπίτι μας και αποτελεί το βασικό σημείο ελέγχου για τους τεχνικούς στο πεδίο που έχουν πρόσβαση σε αυτό. Δείτε παρακάτω φωτογραφίες του, για να το αναγνωρίσετε και στη γειτονιά σας:

ΚΑΦΑΟ οτε cosmote καμπίνα

ΚΑΦΑΟ οτε cosmote καμπίνα
Σύγχρονο ΚΑΦΑΟ (ή καμπίνα) με οπτικές ίνες και το εσωτερικό του. 

ΚΑΦΑΟ οτε cosmote

ΚΑΦΑΟ οτε cosmote
ΚΑΦΑΟ παλαιού τύπου που έχει μόνο χάλκινα καλώδια και το εσωτερικό του. 

Η σημερινή γενική τάση "επιβάλει", δυστυχώς, όλα τα ΚΑΦΑΟ να είναι βανδαλισμενα με grafity ή αυτοκόλλητα, όπως φαίνεται και στις παραπάνω εικόνες. Ειναι πολύ σπάνιο να δείτε ΚΑΦΑΟ καθαρό. Σε μερικές πόλεις όμως που υπάρχει κέφι και σεβασμός τα έχουν μετατρέψει σε έργα τέχνης. Δείτε μερικά παραδείγματα εδώ 

Η λέξη ΚΑΦΑΟ προέρχεται από τις γερμανικές λέξεις "Kabel Verzweiger" που σημαίνει διακλαδωτής καλωδίων. Τα πρώτα  γράμματα των παραπάνω λεξεων K και V στα γερμανικά ακούγονται ως ΚΑ ΦΑΟΥ και εξου και το εξελληνισμένο ΚΑΦΑΟ. 

Τέλος, μπορείτε να ακούστε την προφορά των γραμμάτων εδώ

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το στα social media και κάντε εγγραφή στο Facebook του Blog μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις αναρτήσεις! 







Σχόλια