Συνέντευξη με τον Γενικό Διευθυντή της εταιρείας ανακύκλωσης ρουχισμού Recycom.

Η ανακύκλωση έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, αν και είμαστε αρκετά πίσω σε αρκετούς τομείς του κλάδου, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Μια νέα μορφή ανακύκλωσης που κερδίζει συνεχώς καινούργιους οπαδούς είναι η ανακύκλωση ρούχων - υφασμάτων. Όταν μιλάμε για ανακύκλωση ρουχισμού δεν εννοούμε διαχείριση σκουπιδιών! Τα ρούχα που πετάμε εμείς είναι πολύ χρήσιμα για άλλους. Η διάθεση ενός χρησιμοποιημένου κομματιού ρουχισμού σε άλλο άτομο, εφ' όσον έχει ακόμα ζωή, δεν αποτρέπει απλώς την απόρριψή του στα σκουπίδια, αλλά αποτρέπει την παραγωγή νέου ανάλογου ρουχισμού, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας. Επίσης,πρέπει να τονίσουμε ότι η σωστή διαχείριση ρουχισμού που δεν μπορεί να ξαναφορεθεί, προστατεύει το περιβάλλον. Αντί, δηλαδή, να θάβουμε ή να καίμε τα ρούχα αυτά, υπάρχει τρόπος να μετατρέπονται σε χρήσιμα υλικά. Η απόρριψη σκουπιδιών στις χωματερές είναι η τελευταία λύση ανάγκης και έτσι πρέπει να την αντιμετωπίζουμε!
Με βάση αυτή τη λογική λοιπόν, δημιουργήθηκε η ελληνική εταιρεία Recycom, η οποία συγκεντρώνει ρουχισμό - υφάσματα μέσω των κόκκινων κάδων  που τοποθετεί σε διάφορα σημεία της χώρας μας και πιθανόν οι περισσότεροι έχουμε εντοπίσει στις γειτονιές μας.
Recycom
Οι κόκκινοι κάδοι ανακύκλωσης της εταιρείας Recycom. 

Ακολουθεί η συνέντευξη του General Manager της εταιρείας Recycom που παραχώρησε αποκλειστικά στο Blog μας.


1. Καταρχήν συστηθείτε μας σε αυτούς που μας διαβάζουν. 

Ονομάζομαι Αράπης Γιώργος και είμαι ο General Manager της εταιρείας Recycom. 

2. Τι υλικά ρίχνουμε στους κόκκινους κάδους ανακύκλωσης; 

Τα υλικά που ρίχνουμε στους κόκκινους κάδους είναι τα εξής:
  • Ρούχα και ζευγαρωμένα παπούτσια (ανδρικά, γυναικεία και παιδικά) 
  • Λευκά είδη (όπως κουρτίνες, σεντόνια, μαξιλάρια κτλ.) 
  • Τσάντες
  • Ζώνες
  • Εσώρουχα (θα πρέπει να ΜΗΝ είναι βρώμικα, κυρίως για λόγους υγιεινής) 
3. Πως γίνεται η διανομή των ρούχων για να φορεθούν ξανά;

Η εταιρεία RECYCOM συνεργάζεται με διάφορους Δήμους ανά την Ελλάδα. Τα ρούχα που μπορούν να φορεθούν ξανά δωρίζονται στις άπορες οικογένειες που είναι εγγεγραμμένες στα κοινωνικά παντοπωλεία των συνεργαζόμενων Δήμων.

4. Έχω διαβάσει ότι αν τα παπούτσια είναι αζευγάρωτα ή τα ρούχα πολύ φθαρμένα για να φορεθούν πάλι, ανακυκλώνονται με άλλο τρόπο και χρησιμοποιούνται διαφορετικά. Ισχύει αυτό και αν ναι, που χρησιμοποιούνται τα υλικά που προκύπτουν; 

Τα ακατάλληλα για επανάχρηση ρούχα, ανακυκλώνονται για δημιουργία ρούχων καθαρισμού, στουπιών, μονωτικού και άλλου υλικού.

5. Τα ακατάλληλα αυτά ρούχα αξιοποιούνται - ανακυκλώνονται στη χώρα μας ή στο εξωτερικό, όπως αναφέρετε στο site σας και γιατί ; 

Μια σωστή και ολοκληρωμένη αλυσίδα ανακύκλωσης ρουχισμού δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει τη διαχείριση του ρουχισμού που δεν μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί. Η διαχείριση αυτή είναι καλύτερα να γίνεται στην ίδια τη χώρα, αφού η αποστολή στο εξωτερικό προκαλεί αναπόφευκτα επιβάρυνση στο περιβάλλον, όπως κατανάλωση ενέργειας κ.ά. Η δημιουργία εργοστασίων ανακύκλωσης ρουχισμού στην Ελλάδα είναι ένα μεγάλο ζήτημα, αφού το μεγάλο κόστος καθιστά το όλο εγχείρημα πολύ δύσκολο. Μέχρι να προσφερθεί αυτή η λύση τοπικά, η αποστολή στο εξωτερικό είναι αναπόφευκτη και είναι σίγουρα οικονομικότερη και περιβαλλοντικά σωστότερη από την απόρριψη στις χωματερές.

6. Η συλλογή των υλικών από τους κόκκινους κάδους πώς γίνεται και στη συνέχεια πώς πραγματοποιείται η διαλογή των υφασμάτων ή παπουτσιών που μπορούν να φορεθούν ξανά; 

Η συλλογή των ανακυκλωθέντων ειδών γίνεται τακτικά από το προσωπικό της εταιρείας μας. Η εταιρεία RECYCOM δεν έχει εργοστάσιο διαλογής. Διαλογή στον ρουχισμό γίνεται μόνο όταν κάποιος Δήμος χρειάζεται ρουχισμό για άπορους συνανθρώπους μας. Παράλληλα κάθε μήνα, η RECYCOM προσφέρει δωρεάν τρόφιμα και είδη υγιεινής (ή με τη μορφή δωροεπιταγών) στα κοινωνικά παντοπωλεία των Δήμων για τους συνανθρώπους μας.

7. Ποια τα οφέλη από την ανακύκλωση των υλικών που συλλέγετε; 

Μειώνοντας τον όγκο των σκουπιδιών που καταλήγουν στις χωματερές, εξοικονομούμε πόρους και ενέργεια. Συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός καθαρότερου και υγιεινότερου περιβάλλοντος. Ως γνωστόν, περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι υφασμάτων σε Αμερική και Ευρώπη καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο. Κάθε Ευρωπαίος πολίτης αποσύρει από τη ντουλάπα του περίπου 15 κιλά ρουχισμού κάθε χρόνο! Τα ρούχα που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν έχουν αξία. Η αξία αυτή είναι η πηγή των εσόδων που θα επιτρέψουν στη RECYCOM να καλύψει τα έξοδα του προγράμματος ανακύκλωσης (κατασκευή μεταλλικών κάδων ανακύκλωσης, ενοίκια αποθήκευσης, εργατικά, μεταφορικά κ.λπ.) και να επεκταθεί, σταδιακά, σε όλη την Ελλάδα.

8. Υπάρχει ανταπόκριση και ενημέρωση στους Δήμους που συνεργάζεστε; Έχετε κάποια νούμερα να μας δώσετε από τον όγκο των υλικών; 

Υπάρχει καλή επικοινωνία και συνεργασία με τους Δήμους, κάτι πολύ σημαντικό για τη σωστή ενημέρωση των πολιτών. Το 2017 ανακυκλώθηκαν συνολικά 1.201.550 κιλά!

9. Υπάρχουν περιπτώσεις που κακεντρεχείς συμπολίτες μας, έχουν προκαλέσει ζημιά σε υλικά μέσα στους κάδους ή και στους ίδιους τους κάδους; Αν ναι, κάποιο χαρακτηριστικό παράδειγμα; 

Δυστυχώς, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου συμπολίτες μας προσπαθούν να παραβιάσουν τον κάδο ή ακόμα και να τον καταστρέψουν. Για παράδειγμα, στα τέλη του 2017 κάποιοι έκαψαν - κατέστρεψαν έναν κάδο χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος.

10. Ποια η διαφορά του να ρίχνουμε τα ρούχα που δεν χρειαζόμαστε στους κόκκινους κάδους από το να τα δίνουμε στην Εκκλησία, σε κάποιο ίδρυμα κτλ;

Οποιαδήποτε ενέργεια που συνεπάγεται επανάχρηση των ρούχων είναι σωστότερη από την απόρριψή τους στη χωματερή. Ακόμα περισσότερο, όταν τα ρούχα δίνονται σε όσους τα χρειάζονται πραγματικά. H RECYCOM δεν ήρθε για να αντικαταστήσει τη φιλανθρωπία των απλών ανθρώπων, της Εκκλησίας και άλλων οργανισμών. Η κύρια προσφορά μας είναι η ολοκληρωμένη αλυσίδα ανακύκλωσης έτσι ώστε να απορρίπτεται όσον το δυνατόν λιγότερος όγκος ρουχισμού στα σκουπίδια. Η RECYCOM προσφέρει ρούχα, παπούτσια κ.λπ. σε άπορα άτομα, με διακριτικότητα και με τρόπο που σέβεται την αξιοπρέπεια των ανθρώπων. 

11. Πόσοι περίπου κάδοι υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και πως μπορούμε να εντοπίσουμε ένα κάδο κοντά μας; 

Αν θυμάμαι καλά είναι περίπου 700! Μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα μας www.recycom.gr και να βρείτε τις τοποθεσίες των κάδων.

12. Ένα από τα πολλά θετικά της ανακύκλωσης γενικά, είναι και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, θέματα τα οποία συνήθως δεν αναδεικνύονται. Εσείς πόσα άτομα απασχολείτε στην εταιρεία σας; 

Είμαστε μια σχετικά μικρή εταιρεία. Μέχρι στιγμής απασχολούνται 9 άτομα. Ωστόσο, ευελπιστούμε στο μέλλον να μεγαλώσουμε σαν εταιρεία.

13. Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον και ποιοι οι στόχοι σας;

Τα σχέδια μας για το μέλλον είναι να επεκταθούμε σε όλη την Ελλάδα. Ήδη υπάρχουν κάδοι σχεδόν σε όλη την Αττική , σε όλη την Κρήτη , Θήβα, Χαλκίδα, Καλαμάτα, Μεσσήνη, Μέγαρα, Λουτράκι κλπ. Στόχοι μας είναι:
  • η προώθηση της φιλικής προς το περιβάλλον διαχείρισης και της επανάχρησης ανακυκλώσιμων υλικών για μείωση της παραγωγής απορριμμάτων
  • η συμβολή στην εξοικονόμηση ενέργειας
  • η ευαισθητοποίηση των πολιτών για το πρόβλημα των απορριμμάτων στο άμεσο περιβάλλον και γενικότερα στο σύγχρονο κόσμο, αποτελώντας το παράδειγμα των μελλοντικών υπεύθυνων και συνειδητοποιημένων πολιτών της κοινωνίας
  • η προστασία, διατήρηση και αποκατάσταση του πρασίνου και των ελεύθερων χώρων στις πόλεις, των δασών, των παραλιών και γενικά του φυσικού περιβάλλοντος
  • και η διάδοση του φυσικού τρόπου ζωής και της φυσιολατρίας.
14. Ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη και τον χρόνο σας! Νομίζω καλύψαμε όλα σχεδόν τα θέματα που αφορούν την ανακύκλωση υφασμάτων και υποδημάτων. Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να προσθέσετε ή θέμα για το οποίο δεν ερωτηθήκατε;

Οι Δήμοι με τους οποίους συνεργαζόμαστε είναι οι εξής: Δήμος Αγίου Νικολάου, Δήμος Αλίμου, Δήμος Αμαρουσίου, Δήμος Αργυρούπολης – Ελληνικού, Δήμος Γλυφάδας, Δήμος Δελφών, Δήμος Διονύσου, Δήμος Ηλιούπολης, Δήμος Ηρακλείου (Κρήτης), Δήμος Θηβαίων, Δήμος Καλαμάτας, Δήμος Κηφισιάς, Δήμος Κρωπίας, Δήμος Λουτρακίου, Δήμος Μαραθώνα – Νέας Μάκρης, Δήμος Μαρκόπουλου Μεσογαίας, Δήμος Μεγαρέων, Δήμος Μεσσήνης, Δήμος Παλλήνης – Γέρακα – Ανθούσας, Δήμος Πεντέλης - Μελισσίων, Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου, Δήμος Ρεθύμνης, Δήμος Σπάτων – Αρτέμιδας, Δήμος Χαλκιδέων, Δήμος Χανίων, Δήμος Χερσονήσου, Δήμος Ωρωπού. 
Παράλληλα συνεργαζόμαστε και με κάποιες εταιρείες και ΜΚΟ στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης όπως:
το Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων - Ίδρυμα Αστέγων (Κ.Υ.Α.Δ.Α), την Ένωση Παλαιών Προσκόπων «Αλιμούς» του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Καλαμακίου , το Ελληνικό Κέντρο Προαγωγής Κοινωνικής και Ψυχικής Υγείας - Πορεία Αμκε, τον Σύλλογο Προστασίας Αγέννητου Παιδιού "Η ΑΓΚΑΛΙΑ" (Αγκαλιά-Σύλλογος Προστασίας Αγέννητου Παιδιού) , τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Βριλησσίων, την εταιρεία WIND HELLAS (WIND) και την εταιρεία TELEPERFORMANCE GREECE. 

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το στα social media και κάντε εγγραφή στο Facebook του Blog μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις αναρτήσεις! 



Σχόλια