Αναζητώντας τον ιπτάμενο ταξιδιώτη...

Μια μικρή ιστορία που μπορεί να φανεί χρήσιμη σε κάποιους...

Λίγα χρόνια πριν, σε προάστιο της Αθήνας, εντόπισα τυχαία το παρακάτω πτηνό το οποίο δεν είχε τύχει να ξαναδώ.

Ελληνική ορνιθολογική υπηρεσία

Ελληνική ορνιθολογική υπηρεσία

Προσπάθησα να το παρακολουθήσω από απόσταση για να μην τρομάξει, προσπαθώντας να καταλάβω μήπως ήταν τραυματισμένο, επειδή φερόταν κάπως περίεργα για πτηνό του μέγεθος του. Τις προηγούμενες μέρες, ευτυχώς, είχε βρέξει και κατάφερε να πιει νερό στα λιμνάζοντα νερά δίπλα από τον δρόμο. Δεν ήθελα να το ενοχλήσω μέχρι να δω αν χρειάζεται βοήθεια, γι'αυτό και οι παραπάνω φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί από απόσταση και δεν έχουν καλή ποιότητα. Μετά από 7-8 λεπτά περίπου σηκώθηκε και πέταξε κανονικά ο φίλος μας!
Είχα ενθουσιαστεί με την ομορφιά και την ηρεμία του και προσπάθησα να βρω την ονομασία του. Έτσι απευθύνθηκα στην Ελληνική Ορνιθολογική Υπηρεσία και τους έστειλα τις παραπάνω φωτογραφίες. Η απάντηση ήρθε ταχύτατα! Το πτηνό ονομάζεται Ακτίτης (Actitis Hypoleucos) και κανονικά το βρίσκουμε κοντά σε περιοχές με νερό. Κουνάει την ουρά του χαρακτηριστικά πάνω κάτω συνέχεια, όπως μου επισήμαναν. Την στιγμή που εντοπίστηκε ήταν στην περίοδο της μετανάστευσης και μπορεί να κατέβηκε εξαντλημένο, σύμφωνα με την απάντηση της υπηρεσίας.
Περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο πτηνό μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Το σημαντικό σε αυτή την ιστορία είναι η δουλειά που κάνει η Ελληνική Ορνιθολογική Υπηρεσία, την οποία μπορείτε να δείτε στον επίσημο ιστότοπό της υπηρεσίας εδώ. Έχει πληροφορίες για διάφορα πτηνά που συναντάμε στην ελληνική φύση,  τους βιότοπους της χώρας μας, πληροφορίες για τις δράσεις της υπηρεσίας και επίσης οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουμε αν βρούμε κάποιο πουλί που βρίσκεται σε κίνδυνο!
Αν λοιπόν εντοπίσουμε κάποιο πτηνό που χρειάζεται βοήθεια ξέρουμε που να απευθυνθούμε!


Σχόλια