Συνέντευξη με τον υπεύθυνο της ομάδας Ghost Fishing Greece

Πρόσφατα διάβασα ένα δελτίο Τύπου από τον οργανισμό Ghost Fishing Greece τον οποίο, ομολογώ, δεν είχα ακουστά. Η ανακοίνωση του οργανισμού ότι ομάδα δυτών κατάφερε να συλλέξει ένα τόνο από εγκαταλελειμμένα δίχτυα ψαρέματος από το βυθό του Στρατωνίου Χαλκιδικής με εντυπωσίασε (το δελτίου Τύπου έχει ανέβει στο Facebook του Blog μας εδώ)! Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο δελτίο, η συλλογή ενός τόνου διχτυών αποτελεί μόνο το 30% από τα εγκαταλελειμμένα δίχτυα που εντοπίστηκαν στο συγκεκριμένο σημείο! Παρακάτω παρατίθεται ένα επεξηγηματικό άρθρο του οργανισμού το οποίο εντυπωσιάζει :
"Κάθε χρόνο, περίπου 640.000 τόνοι αλιευτικών εργαλείων αφήνονται στις θάλασσες και τους ωκεανούς. Δίχτυα φαντάσματα αποκαλούνται τα αλιευτικά δίχτυα που απορρίπτονται, χάνονται ή εγκαταλείπονται στη θάλασσα, καθώς συνεχίζουν να αλιεύουν ψάρια και άλλα θαλάσσια ζώα χωρίς την ανθρώπινη συμμετοχή. Εκατομμύρια θαλάσσια ζώα, όπως καρχαρίες, δελφίνια φώκιες και χελώνες, υποφέρουν λόγω της εμπλοκής τους σε αυτά τα δίχτυα, τα οποία προκαλούν σοβαρούς τραυματισμούς και τελικά το θάνατο. Η πρωτοβουλία Healthy Seas δραστηριοποιείται εδώ και 5 χρόνια στην Ολλανδία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Ελλάδα. Μέχρι σήμερα, σε συνεργασία με εθελοντές δύτες και αλιείς έχουν συγκεντρωθεί 375 τόνοι αλιευτικών διχτυών από τις θάλασσες και από τη στεριά, που ισοδυναμεί με το βάρος δύο γαλάζιων φαλαινών! "
Αναζητώντας πληροφορίες για την ελληνική ομάδα που προστατεύει και καθαρίζει τις θάλασσες μας από τα απόβλητα των επαγγελματιών ψαράδων, επικοινώνησα με την ομάδα του Ghost Fishing. Έτσι, εξασφαλίσαμε την αποκλειστική συνέντευξη που ακολουθεί με τον Νίκο Καρατζά, υπεύθυνο καταδύσεων της ομάδας, για να γνωρίσουμε τον οργανισμό αυτό καλύτερα:

1. Καταρχήν συστηθείτε στους αναγνώστες μας και πείτε μας τον σκοπό της δημιουργίας της ομάδας σας.

Το Ghost Fishing Foundation είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός εθελοντών τεχνικών δυτών που αναλαμβάνει, υποστηρίζει και προωθεί πρωτοβουλίες ανάσυρσης εγκαταλελειμμένων διχτυών από τις θάλασσες.

2. Ο οργανισμός Ghost Fishing έχει αρκετές ομάδες σε όλον τον κόσμο. Πως προέκυψε η δημιουργία της ελληνικής ομάδας;

Η Ελληνική ομάδα ξεκίνησε και αποτελείται από ενεργούς δύτες, οι οποίοι  ήθελαν με κάποιο τρόπο να συνεισφέρουν στην προστασία του τόπου που επισκέπτονται. 

3. Όλα τα μέλη της ομάδας είναι επαγγελματίες δύτες;

Κανένα από τα μέλη της ομάδας δεν είναι επαγγελματίας δύτης. Η ομάδα αποτελείται από αυτοδύτες με εκπαίδευση τεχνικής κατάδυσης.

4. Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό που κάνετε και πείτε μας αν έχετε αντιμετωπίσει κάποιον σοβαρό υποβρύχιο κίνδυνο έως τώρα.

Η ανέλκυση διχτυών αποτελεί ειδική μορφή κατάδυσης με τεχνικές και διαδικασίες που δε συναντούνται στις καταδύσεις αναψυχής. Ακολουθώντας τα πρωτόκολλα ομάδας και τις διαδικασίες πεδίου δεν έχουμε κανένα επικίνδυνο περαστικό.

5. Πώς επιλέγετε τα σημεία που θα κάνετε την κατάδυση;

Τα σημεία επιλέγονται σύμφωνα με την περιοχή, το βάθος, τον όγκο διχτυών, καθώς και τον τρόπο προσέγγισης. 

6. Πείτε μας κάποια μέρη στα οποία έχετε παρέμβει και το βάρος των εγκαταλελειμμένων διχτυών που έχετε ανασύρει.

Το βάρος δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια. Μια προσεγγιστική τιμή είναι 4 τόνοι. Στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί δράσεις στη Σαντορίνη, στον Κορινθιακό κόλπο, στον Βόρειο Ευβοϊκό,  στο νομό Αττικής, στη Σαλαμίνα, στους Φούρνους και στη Χαλκιδική.

7. Τα δίχτυα που συλλέγετε πόσο εύκολο είναι να αναδυθούν και πώς αξιοποιούνται ύστερα;

Για την ανέλκυση των διχτυών χρησιμοποιούνται ασκοί / μπαλόνια ανέλκυσης. Πολλές φορές τα δίχτυα είναι κολλημένα στον βυθό ή μπλεγμένα σε ναυάγιο. Αυτό αυξάνει κατακόρυφα τον βαθμό δυσκολίας. Η διαδικασία αποκόλλησης, ανέλκυσης είναι χρονοβόρα με μεγάλες υποβρύχιες παραμονές. Τα δίχτυα αλιείας που ανελκύουμε, μετά από επεξεργασία, θα καθαριστούν από τη Nofir (* Νορβηγική εταιρεία η οποία συλλέγει και ανακυκλώνει χρησιμοποιημένα δίχτυα από όλο τον κόσμο. Περισσότερες πληροφορίες εδώ) για να καταλήξουν σε εργοστάσιο της Aquafil (*  επίσημος ιστότοπος της εταιρείας εδώ), όπου θα μετατραπούν σε υψηλής ποιότητας νήμα για βάση σε νέα βιώσιμα προϊόντα όπως μαγιό, χαλιά κ.ά. 

8. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που ανεβάζουν όλες οι ομάδες παγκοσμίως είναι εντυπωσιακά. Το ίδιο ισχύει και για τα δικά σας. Τα έχετε προβάλλει με κάποιο τρόπο ώστε να σας γνωρίσει ο κόσμος;

Οι περισσότερες φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται για διαφήμιση και επικοινωνία προέρχονται από την Ελλάδα. Σε αυτό βοηθά η διαύγεια των Ελληνικών θαλασσών αλλά και ο όγκος των διχτυών που ανελκύουμε. 

9. Κατά καιρούς κάνετε κάποια σεμινάρια. Τι περιλαμβάνουν αυτά;

Από την  Healthy Seas  και Ghost Fishing διοργανώνονται παρουσιάσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα με σκοπό την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση παιδιών ηλικίας  9 – 13 ετών. 

10. Τα έξοδα για κάθε αποστολή θα είναι αρκετά φαντάζομαι. Πως τα καλύπτετε αυτά; 

Τα έξοδα καλύπτονται από την Healthy Seas. Η πρωτοβουλία «Healthy Seas, a Journey from Waste to Wear» έχει στόχο την απομάκρυνση των απορριμμάτων από τις θάλασσες, ειδικότερα τα δίχτυα αλιείας και την ανακύκλωσή τους σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.

11. Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες μας ή κάποιο θέμα για το οποίο δεν ερωτηθήκατε και θα θέλατε να αναφερθείτε; 

Ο αλιευτικός στόλος της Ελλάδας είναι μεγάλος. Τα αλιευτικά εργαλεία που χάνονται σε ναυάγια και υφάλους είναι πολλά. Μεγάλος πληθυσμός θαλάσσιων οργανισμών που βρίσκει καταφύγιο σε αυτά, εγκλωβίζεται ή δραπετεύει. Το χαμένο δίχτυ αποτελεί ενεργή παγίδα και συνεχίζει να εγκλωβίζει άσκοπα θαλάσσιους οργανισμούς για δεκαετίες.  


Ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη και για την παραχώρηση των παρακάτω εκπληκτικών φωτογραφιών :

Healthy seas

Healthy seas

Healthy seas

Healthy seas

Healthy seas



Σχόλια