Ψηφιακός Θερμοστάτης

Έχοντας στο σπίτι έναν αναλογικό θερμοστάτη ηλικίας 30 ετών και άνω (βλέπε φωτογραφία) , σκέφτηκα να τον αλλάξω με κάτι πιο σύγχρονο. 
Παλιός θερμοστάτης


Παλιός θερμοστάτης


Ψάχνοντας στο Internet και ρωτώντας ηλεκτρολόγους, ανακάλυψα ότι έπρεπε να τον έχω αλλάξει εδώ και χρονιά! Οι παλιοί αναλογικοί θερμοστάτες (αντιλαμβάνονται τη διαφορά θερμοκρασίας με ένα πολύ ευαίσθητο διμεταλλικό έλασμα{*1} το οποίο με την πάροδο των χρόνων χάνει την ακρίβειά του), δεν έχουν μεγάλη ακρίβεια στην θερμοκρασία και κυρίως στην απόκριση της θερμοκρασίας που έχεις επιλέξει. Οι νέοι ψηφιακοί θερμοστάτες έχουν ακρίβεια στην ηλεκτρονική μέτρηση της θερμοκρασίας και στην απόκρισή τους. Το πιο καλό και πολύ έξυπνο είναι ότι έχουν μνήμη και μαθαίνουν συνεχώς τις αυξομειώσεις στη θερμοκρασία του χώρου μας και αποκρίνονται ανάλογα (self-learning, PID control {*2}). Για παράδειγμα, αφού λειτουργήσει μερικές φορές ή μέρες ο ψηφιακός θερμοστάτης αντιλαμβάνεται ότι αν έχεις ορίσει μια θερμοκρασία π.χ. 19 βαθμών στο χώρο, αν σβήσει ο θερμοστάτης στους 18.6 βαθμούς,  τα σώματα για κάποια ώρα ακόμη εκπέμπουν θερμότητα,  οπότε πάλι θα πιάσει τους 19 βαθμούς ή και λίγο παραπάνω με λιγότερα λεπτά λειτουργίας του καυστήρα  και συνεπώς μικρότερης κατανάλωσης πετρελαίου ή άλλου καυσίμου. Το ίδιο συμβαίνει και όταν πέφτει η θερμοκρασία. Αν έχει αντιληφθεί για παράδειγμα,  ότι από τους 19 βαθμούς, πέφτει πολύ αργά η θερμοκρασία προς τα κάτω δεν θα λειτουργήσει μόλις πάει στους 18.9 ή στους 18.8 βαθμούς αλλά όταν πάει στους 18.6. Έτσι έχουμε πάλι μείωση στην κατανάλωση και η θερμοκρασία στο σπίτι μένει σχεδόν σταθερή συνεχώς, με πολύ μικρή απόκλιση από αυτό που έχουμε ορίσει σαν επιθυμητή θερμοκρασία. Αντίθετα, οι παλιοί αναλογικοί θερμοστάτες, λόγω  χαμηλής απόκρισης, μπορεί να σβήνουν στους 21 βαθμούς (έχοντας ορίσει πάλι θερμοκρασία 19 βαθμών) και μέχρι να ψυχραθούν τα σώματα να ανεβαίνει  και άλλο η θερμοκρασία του χώρου.  Το ίδιο ισχύει και κατά την πτώση της θερμοκρασίας. Π.χ μπορεί να έπεφτε η θερμοκρασία στους 17 βαθμούς για να ξεκινήσει πάλι η διαδικασία θέρμανσης, οπότε τελικά στο σπίτι η θερμοκρασία να είχε 3-4 βαθμούς διαφορά κατά τη λειτουργία του κάτι που είναι αντιοικονομικό και ενοχλητικό ως περιβάλλον (μια ζέστη και μια κρύο).  
Μετά από ψάξιμο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του συγκεκριμένου σπιτιού, κατέληξα στον siemens rev13. Προτίμησα κάτι επώνυμο λόγω και της καλής τιμής του (κυκλοφορούν και κινέζικοι θερμοστάτες με άγνωστες, προς εμένα τουλάχιστον, μάρκες).  
Όταν τον αγόρασα προέκυψε το πρόβλημα της εγκατάστασης, μιας και δεν έχω αρκετές γνώσεις ηλεκτρολογίας. Αφού  έψαξα αρκετά και μη θέλοντας να ριψοκινδυνέψω την ασφάλειά μου ή να κάνω κάποια ζημιά στον νέο θερμοστάτη απευθύνθηκα σε ηλεκτρολόγο και αυτό προτείνω σε όλους για την ασφάλειά μας. Το μυστικό στην ασφαλή εγκατάστασή του είναι ότι τα δύο καλώδια που χρησιμοποιούσαμε στον παλιό θερμοστάτη,  έχουν συνεχώς τάση ακόμη και αν κατεβάσουμε τον γενικό από τον ηλεκτρολογικό πίνακά μας! Η ασφάλεια του θερμοστάτη βρίσκεται  στον χώρο του καυστήρα, όσο μακριά και αν είναι αυτός και από εκεί πρέπει να κατεβάσουμε την ασφάλεια για να συνδέσουμε το νέο μας θερμοστάτη. Τα δύο  καλώδια που χρειαζόμαστε συνδέονται όπως φαίνονται στις παρακάτω φωτογραφίες. 


Ψηφιακός Θερμοστάτης Siemens


Ψηφιακός Θερμοστάτης Siemens

Το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό:   

Ψηφιακός Θερμοστάτης

Το φυλλάδιο που συνοδεύει τον θερμοστάτη έχει αναλυτικές πληροφορίες για τη σύνδεση, τις ρυθμίσεις και τον προγραμματισμό του. 
 
Επεξηγήσεις : 
  1.  Διμεταλλικό έλασμα  
  2.  Pid contoller  
Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το στα social media και κάντε εγγραφή στο Facebook του Blog μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις αναρτήσεις! 





Σχόλια