Σύστημα TIR

Πολλοί οδηγοί, κυρίως, έχουν παρατηρήσει στο πίσω  μέρος πολλών φορτηγών μια σήμανση που αναγράφει τα αρχικά "TIR". Τι σημαίνει η λέξη αυτή και τι υποδεικνύει;

Tir τι είναι  

Σύστημα tir

Αρχικά να αναφέρουμε ότι η λέξη  αυτή προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων "Transports Internationaux Routiers", που σημαίνει "Διεθνείς Οδικές Μεταφορές". Πρόκειται για μια συνθήκη - σύμβαση που υπογράφτηκε το 1975 στη Γενεύη και αντικατέστησε παλαιότερες συμβάσεις TIR προηγουμένων δεκαετιών (η αρχική ήταν στα τέλη της δεκαετίας του '40, μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, δηλαδή). Όλες οι συμβάσεις έχουν ξεκινήσει από τη Διεθνή Ένωση Οδικών Μεταφορών (IRU - International Road Transport Union) και πάντα έχουν σαν σκοπό την ανάπτυξη του εμπορίου.
Η σύμβαση TIR είναι ένα διεθνές σύστημα τελωνειακής διαμετακόμισης που προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα και γι' αυτό είναι τόσο πετυχημένη. Προσφέρει ασφάλεια και εγγύηση στη διακίνηση αγαθών από το τελωνείο της χώρας αναχώρησης μέχρι το τελωνείο της χώρας προορισμού, χωρίς να απαιτούνται εκτεταμένοι και χρονοβόροι συνοριακοί έλεγχοι στα ενδιάμεσα σύνορα! Με ένα έγγραφο - δελτίο TIR, το οποίο είναι μοναδικό, ο οδηγός μπορεί να περάσει τα αγαθά από όλες τις συμβεβλημένες χώρες. Τα αγαθά αρχικά καταγράφονται και σφραγίζονται στο φορτηγό - container και από σφραγίζοντας μόνο  στην χώρα άφιξης όπου καταγράφονται και πάλι. 
Μια προϋπόθεση που έχει το σύστημα αυτό είναι ένα  τουλάχιστον μέρος της διαδρομής  των αγαθών να γίνεται οδικώς, οπότε μπορεί να συνδυαστεί και με θαλάσσιες ή σιδηροδρομικές μεταφορές!

Δύο  πολύ ενδιαφέροντα βίντεο που δίνουν όλες τις πληροφορίες για το σύστημα αυτό μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ

Μερικές ακόμη χρήσιμες πληροφορίες βρίσκονται στα ακόλουθα links:

ΟΦΑΕ - Tir
ΟΦΑΕ - Δελτίο Tir
TIR
IRU

Bonus για τους λάτρεις του ιταλικού κινηματογράφου και για αυτούς που έχουν περιέργεια πως είναι η ζωή των οδηγών  διεθνών μεταφορών, είναι  η ταινία TIR για την οποία οι κριτικοί έχουν γράψει πολύ καλά λόγια και έχει επίσης βραβευτεί. Αν την δει ή την έχει δει κάποιος ας μας ενημερώσει αν όντως αξίζει, μιας και δεν έχω καταφέρει να την δω...

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το στα social media και κάντε εγγραφή στο Facebook του Blog μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις αναρτήσεις! 



Σχόλια